Cura de slăbire - Electricitate

2020-06-09

Update 2020:
În sfârșit am început să ne îndreptăm în direcția pe care mi-am propus-o cu ani în urmă! După cum se vede în grafic, anul acesta consumul a început să scadă drastic.
În prima etapă am înlocuit vechiul amplificator Electromureș cu unul modern și eficient.
Apoi, aveam un server cu site-uri, care funcționa non-stop timp de ani de zile. Inițial am redus programul de funcționare la 16 ore pe zi (site-urile sunt dedicate vizitatorilor din România și nu avea rost să funcționeze noaptea) după care, în aprilie, site-urile au fost mutate pe serverul unei firme de găzduire.
Update 2014:
În perioada 2011-2014 am adăugat mai multe dispozitive electrice și electronice la "flota" de acasă, în special două acvarii care au filtre, iluminare și încălzire. În Iulie 2014 mi s-a stricat tableta și de atunci trebuie să folosesc PC-ul și pentru a citi știrile. Pe lângă asta, în August 2015 am început să ma joc pe simulatorul de zbor Flightgear (cine crede că pilotarea unui avion cu reacție este simplă, să încerce să demonstreze asta folosind un simulator). Nu sunt gamer. Însă acest simulator mă ținea în fotoliu minim o oră pe zi, dar de multe ori câte 2-3 ore.
Deși în acest interval am schimbat becurile incandescente cu LED și mi-am cumpărat un server mai eficient, consumul continua să urce.
Așa că am luat hotărârea ca în cursul acestui an (2016) să am cel puțin o lună în care consumul să fie măcar cu 20 kWh mai mic decât media anului trecut, și anume sub 139 kWh. Luna o deosebesc ca având 31 de zile. Schimbările le puteți vedea urmărind graficul care va fi actualizat lunar...dacă nu uit de el. Iată mai jos lista cu strategiile aplicate.
 • Sunet
  Am un amplificator Electromureș de 2 x 15 W. Având etajul final pe tranzistori, eficiența energetică poate fi în jur de 50 %. Deci, estimez că pentru a genera o putere de 30 W (cât este totatul), are nevoie de 60 de W. Acest amplificator funcționa de fiecare dată când rula simulatorul, plus câte 3 ore pe săptămână când făceam sport. La asta se adaugă zecile de ore de Youtube pe săptămână. Asta era minimul.
  Am luat un amplificator de la un pickup Unitra, de 2 x 3 W. L-am băgat în cutie. Mi-am amintit că am un panou solar de 10 W, un încărcător și un acumulator de 12 V și 7 Ah care stau degeaba de când le-am cumpărat (acum doi ani). Amplificatorul este conectat la acumulatorul încărcat de mai mult de o săptămână și încă funcționează. Calitatea sonoră nu este excepțională însă este foarte deajuns pentru ce am eu nevoie.
 • Prezență
  În ultima perioadă nu prea am avut de lucru așa că stăteam acasă de dimineața până seara. Asta însemna că mă uitam la ensprezece TED talk-uri zilnic, egal consum de curent mare. Acum găsesc câte ceva de făcut în fiecare zi în așa fel încât să lipsesc cel puțin 2 ore pe zi. Efectul cumulativ se va vedea mâine când citesc contorul (țin evidența consumului de la data de 1 a lunii până la ultima zi). Din Martie reîncepe și sezonul de muncă.
 • Iluminare
  În camera părinților, becul incandescent a fost schimbat cu unul așa-zis economic (este economic dacă nu-l aprinzi și stingi de multe ori - cum e cazul becurilor folosite în baie și hol). S-a trecut de la 60 W la 20 W.
 • Calculatorul de lucru
  Până acum, cand PC-ul era în stand-by, putea fi trezit cu ajutorul perifericelor (mouse și tastatură). Ca această funcție să fie disponibilă, se mia consuma ceva curent. Mai nou, am activat funcția de ErP care trimite PC-ul în stand-by fără să mai alimenteze perifericele și, implicit, mare parte din placa de bază. Oricum trebuia să apăs pe ceva care era la câțiva cm de calculator, deci nu se creează un discomfort teribil.